Merzouga
18 mei 2025 - Merzouga, Marokko
Na een goede nachtrust op heerlijke bedden gaan we voor het ontbijt naar beneden waar we in de Marokkaanse eetkamer ons ontbijt gereserveerd krijgen.
We hebben een lange rit voor de boeg vandaag en Google maps geeft aan dat er een stuk van de route afgezet is waardoor we ook nog eens 45 minuten moeten omrijden. Ik heb op de een of andere mijn twijfels en vraag onze vriendelijke ober. Volgens hem kunnen we gewoon de route rijden. Dat zou wel fijn zijn.
Als we onderweg weer een politiecontrole tegenkomen stoppen we om aan de agent te vragen of de weg wel of niet dicht is. Volgens de agent is de weg niet dicht maar hij belt voor de zekerheid nog even. Zijn vermoeden wordt bevestigd en we kunnen dus de oorspronkelijke, kortere, route rijden.
We rijden verder en het landschap verandert zodra we Midelt echt uit zijn. Bijna geen groen meer en grote kale vlakten. Nadat we ongeveer een uur gereden hebben stoppen we bij een wegrestaurantje om wat te drinken. Hier spotten we de eerste kamelen.
Als we verder rijden is er weer een politiecontrole en moeten we weer stoppen. We zouden 70 gereden hebben waar 60 mocht. We betwijfelen het maar gaan niet in discussie. We betalen 150 dirham (15 euro) en kunnen weer verder.
De rest van de route mogen we telkens doorrijden.
Als we door het Atlasgebergte rijden zien we verschillende kasbahs en berberdorpjes. Het is af en toe of we in een filmset rijden. En terwijl het om ons heen allemaal droog, dor en bruin is zie je in de Ziz vallei allemaal groene palmbomen, planten en struiken. Het is als een groene rivier door de bergen. Heel bijzonder om te zien.
Verderop wordt het weer vlakker en in de verte zien we de eerste contouren van de Sahara. Als we dichterbij komen zien we pas hoe hoog de zandduinen zijn! Niet normaal!
We slapen vannacht in het dorp Merzouga, aan de rand van de Sahara. Om bij het hotel te komen moeten we een stukje van de weg af. Het hotel is gebouwd van zand en gras. Het is een mooi hotel met een lekker zwembad. We worden vriendelijk ontvangen door Youssef en we krijgen thee met berberkoekjes. Daarna gaan we lekker aan het zwembad liggen.
Aan het begin van de avond lopen we via de "achterdeur" van het hotel de Sahara in. We klimmen de eerste hoge duin op om een paar foto's te maken. Zo ver je kunt kijken alleen maar zandduinen...
Na het douchen gaan we naar het restaurant. We blijken de enige gasten vannacht te zijn en dus de enige gasten in het restaurant. Er is een tafel voor twee gedekt en we krijgen een 4-gangen diner voorgeschoteld. Typische berbergerechten en een gerecht uit Merzouga met Edammer kaas!
Magreet:18 mei 2025Zo te lezen hebben jullie ook echt een avonturen vacantie. Veel plezier nog.😘
Albert en Erika:18 mei 2025Dat kun je wel zeggen! 😄
Stieneke:18 mei 2025Jullie leren de plaatselijke agenten goed kennen als ik dit zo lees!