Fez dag 1
Wat een dag! We rijden vandaag, na het ontbijt in Chefchaouen, naar Fes.
Een route van ongeveer 3,5 uur. Het is geen hele mooie route. Ontzettend veel troep langs de weg, rommelige dorpjes met alleen maar armoede en heel vaak politiecontrole. Als we op zo'n politiecontrole afrijden minderen we vaart, stoppen bijna en dan zeggen ze -zonder ons aan te kijken- dat we verder kunnen rijden. Bij de zesde of zevende controlepost minderen we ook weer vaart in de verwachting dat we toch verder kunnen rijden. Maar deze vriendelijke agent gebaart dat we aan de kant moeten. Hij wil Albert zijn rijbewijs zien en zegt dan dat we niet stopten voor het stopbord. Wat een flauwekul! Hij zegt dat we daarvoor een boete van 400 dirham krijgen, ongeveer 40 euro. Dat slaat echt nergens op maar goed....wat moet je... Hij laat ons het formulier zien met het getal 400 er op en verder alleen maar Arabische tekens. Het zal.... Dan zegt hij dat we, omdat het onze eerste keer in Marokko is, deze keer maar 200 dirham hoeven te betalen. We geven hem, met tegenzin, 200 dirham en zonder een boete uit te schrijven mogen verder...weer opgelicht dus...
Een stuk verderop is de weg waar we langs moeten opgebroken. In de hoop dat dit maar een klein stukje van de weg zo is rijden we door. Uiteindelijk blijkt dit wel 30 km zo te zijn...pfff... we kunnen nog geen 20 km per uur rijden en moeten allerlei grote gaten ontwijken. Tot overmaat van ramp gaan er lampjes op het dashboard branden en stoppen we maar. We doen de motorkap open want we vermoeden dat de motor oververhit is. Er stopt een auto met 3 Marrokaanse mannen die ons vriendelijk proberen te helpen. Zij kunnen ook niet veel vinden en als we de auto weer starten brandt alleen het oranje motorlampje nog. We besluiten door te rijden naar onze accomodatie in Fes en daar het verhuurbedrijf te bellen.
We hebben van de Riad waar we de komende 2 nachten slapen een locatie doorgekregen waar iemand ons staat op te wachten om te helpen met een parkeerplek te vinden en ons dan met de koffers naar de Riad te brengen. De man heet Mostapha..... Als we de bewuste straat inrijden komen er meteen een aantal mannen op ons af: ze willen ons allemaal helpen met parkeren. Ik zeg dat we wachten op iemand maar ze blijven opdringerig. Ik bel onze Riad en vraag of onze Mostapha er al staat en hoe we hem dan herkennen. In alle hectiek stuur ik een foto van de twee mannen die zeggen dat zij voor ons komen. De eerste man is Mostapha niet maar op foto 2 staat hij wel. Gelukkig! Hij helpt ons met de koffers en brengt ons naar de Riad.
Als we daar binnenstappen valt ons de mond open. Het is een sprookje! We worden weer heel erg vriendelijk ontvangen en krijgen weer het gebruikelijke kopje Marokkaanse muntthee. Daarna worden we naar onze kamer gebracht waar Mostapha inmiddels onze koffers heeft afgezet. Ook de kamer is erg mooi.
We installeren ons en frissen ons op om daarna even de buurt te verkennen. Ook hier verdwaal je heel makkelijk in de wir war van steegjes. In de medina zelf heb je ook niets aan Google maps dus is het extra opletten.
Als we weer in onze Riad zijn bel ik met het autoverhuurbedrijf. Er wordt even later weer contact met mij opgenomen door een automonteur in Fes. We spreken af dat hij om 20.00 uur bij onze auto is om te kijken. In de tussentijd gaan wij even eten. Om 19.30 uur appt de beste man dat hij wat later is omdat er een auto met pech ergens staat. Hij stuurt een foto als bewijs mee en biedt meteen excuses aan. Tegen 20.45 uur ontmoeten we elkaar alsnog bij onze auto. Hij leest de auto uit en besluit dat hij morgenochtend de auto ophaalt om het probleem op te lossen in de garage.
Als we afscheid hebben genomen lopen wij nog een rondje. Het is erg gezellig op straat. Allemaal vrouwen en kinderen op de pleintjes en de mannen zitten in de kroegjes. We lopen ook de medina nog even in en sluiten deze dag af met een drankje op een terras.
Magreet:15 mei 2025Wat een toestand allemaal. Maar hoop wel dat jullie genieten.
Albert en Erika:15 mei 2025Doen we! 😊😘